Saturday, April 16, 2016

Alhamdulillah.

I am officially a mother now. Selamat beranak 12 april, 2016. Thanks to those yang mendoakan. Kami anak beranak alhamdulillah selamat. Baby masih di nicu sebab masih on antibiotik.

It was a tough journey. Since kandungan dianggap premature, doktor cuba nak cukupkan 35weeks, walaupun it meant cuma sehari je lagi. Tapi 35weeks meant it was on sunday, ramai doktor takde especially specialists. So they put me under observation and decided to start inducing process first thing in the morning on monday. First dose, after 6hours still no progress. Second dose was inserted, and after 6hours, another disappointment which zero os, and baby wasn't engaged. I was worried because it had been day 4 of my leaking problem, and it leaked continuously in a big amount. So when the doctor gave me two options - 3rd dose or opt for czer, i chose the latter.

Thing is, i was already in pain. Adding more dose heightened the risk of uterus rupture, and it also means the pain will double. Lepas tu kalau takde bukaan or still tak engage, kena operate pulak haha dah macam double the pain, and the waiting game was killing me because i was sickly worried. So takpelah, among the sacrifice i made for my unborn child. Zasss kita kasi potong!

Masuk ot, dengan contraction memang tak fun langsung. Boleh pulak time tu technician nak tukar lampu kat ot so lama gila la aku tunggu haha. Masuk je ot terus shaking macam hapa, lepas bius it was getting worse. I was trembling like crazy throughout the process, i couldn't focus on the arrival of my baby. What i knew was baby was out, but he wasn't immediately crying. Nak keluarkan baby pun pakai forcep, they seemed struggling macam baby sangkut cemana tah. Orang kata gegar-gegar perut. Ni bukan setakat gegar doktor memang korek perut sampai senak, sampai doktor kata eh susahnya huhu.

Dan nak jadi cerita, masa nak closing, i could suddenly feel apa diorang tengah buat. Macam sakit gila. Eh bukan ada bius ke? Rupanya bius tetiba membuat keputusan untuk menamatkan perkhidmatan maka tergodanglah aku menahan kesakitan dilapah hidup-hidup. Tak tahan, and i was panicking sebab the pain was untolerable, siap pakej muntah 2 kali, last-last diorang tidokan aku cissss dah dua kali kena bius. Aku kalau terlalu sakit memang akan muntah aneh eh? Hehehe.

Begitula serba sedikit perjalanan mengeluarkan seketul anak dari dalam perut. Tak berniat nak mengguris hati mana-mana pihak. Aku cuma nak cerita sakitnya nak mampusssss hahahaha terus tobat cakap kat laki cukuplah seketol saje. Konon nak tiga.. Sudah aku hapuskan cita-cita tersebut hahahahaha.

Baby boy, berat 2.4kg, panjang 47cm. Cukup sempurna masyaAllah alhamdulillah. Terima kasih, ya Allah untuk pinjaman yang sangat bernilai. Macam tak percaya nilah seketol anak manusia yang aku bawa dalam perut.

Talking about perut, bila perut nak kempis ni? Hahaha.

9 comments:

  1. Oh mai god! Cemana pakar bius boleh buat silap? Atau bukan silap dia but OMG no human being should go thru that experience!!! Pernah dgr gak kawan aku experienced the same thing during a csect..

    U were trembling sbb sejuk la. Masa aku 1st czer aku mnggeletar terketar2 bibir menahan sejuk... So during 2nd czer dah pandai mintak double blanket siap2 tapi diorg terus letak warmer kat badan.. So i was soo tenang during the operation..

    And ur birthing experience ni more or less the same mcm my 1st birth experience.. Induce 3 times, nothing happens, bawah tu rasa mcm dah kena rape sbb 3x letak ubat induce, plus few times diorg check bukaan and plus sekali doc cuba pecahkan air ketuban namun gagal sbb bukaan terlalu kecik.. So i ended up having a csection despites the rogolness damn. Sebab tu anak no 2 aku rela tadah perut di potong dr di induce..


    Eh panjang membebel! Tapi yg penting both of u n ur bundle of joy selamat. Happy breastfeeding n selamat berpantang! Take care!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak rasa silap pakar bius sebab dia dah bius yet they hadn't done the prep, plus baby susah nak keluar.

      The trembling waa horrible, diorang letak warmer/blower kat tepi muka and badan pun tak jalan wehhh. In fact when they asked can i feel the heat, sumpah tak rasa heat langsung haha. I guess i was too scared kot hihi.

      Masa kena rodok check bukaan tu, ya rabb senak yang amat terasa sampai ke perut haha. Terbayang cemanala ada sadistic yang rogol bebudak pi tosok memacam tu huhuhu. Btw, aku tatau la mampu ke tak nak go for another child. If u ask now, strongly no la kan haha.

      Tq beb! Enjoying the pain for now since baby tak balik lagi haha macam ni rupanya rindukan anak hihi.

      Delete
  2. ALhamdulillah tahniah ye! :D

    selamat berpantang dan jaga diri and baby elok2. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu! tenkiuuu! hehehe seronok cuti kerja membelek anak je hahah!

      Delete
  3. Waahhhh.
    Alhamdulillah.
    Tahniah, atas pengalaman & perasaan tu :)

    Semoga dipermudah urusan mendatang & menjadi anak yg soleh.
    Ameen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen.. alhamdulillah, Allah mudahkan banyak perkara. tenkiu beb! :)

      Delete
  4. hehehehe.. nak gelak tapi tak sampai hati dan takut nanti aku kena lebih teruk lagi.. tapi 'comel' sangat cerita beranak ni.. :)

    apapun tahniah dan alhamdulillah dan selamat melahirkan.. semoga terus sihat anak dan ibu ye.. selamat menjalani frasa baru.. happy for you.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *apapun tahniah dan alhamdulillah dah selamat melahirkan..

      Delete
    2. insyaAllah u would be fine.. teruk tu subjektif hahahah. tenkiu beb! i am enjoying my sleepless nightssss now haha.

      Delete