Thursday, May 31, 2012

matematik. nyeeeeeehhhhh tak suka.

Tadi pi jimbojim kebetulan ownernya ada. Diajar aku serba sedikit foc hahaha sukalah aku menda foc ni. Tapi dalam banyak-banyak dia ajar, ada satu paling terkenan di hati ecewahhhh. 

1 jam workout = 200gm fat. 

Mengikut perkiraan aku yang macam siput ni, kalau seminggu aku pulun empat kali, total 800gm. Haaaaaa cepat sikit dapat berat ideal. 

Tapi ada syaratnyaaaaaa. Bukan senang nak senang heh. Jangan makan nasi, terutama for dinner. Ha senang je sebab aku memang tak suka maka nasi sangat. 

Tapi lupa nak tanya makan pretzel boleh tak hahaha dasar hantu pretzel aku ni. 

Mari kawan-kawan, jom ke jimbojim! I like to move it move it i like to move it move it move it! Teeeheee comel aku ni ahakssss.

kecut perut.

lately tak ada selera nak makan. especially nasi. asyik nak meneruskan kehidupan dengan pretzel. alangkah indahnya kalau ada aunty anne's berdekatan memang hari-hari makan kat situ pagi petang siang malam. i'm so addicted to it heshhhh.

in a month i lost 2 already. i consider that as good although it may be small to some. i believe in effort. so, with my effort yang tak seberapa tu, that's good. and somehow it makes me much more motivated hihihi. some of my friends are so into corset. they are willing to pay that much, some even pay by installment for two years. i don't have that courage to do so. two year commitment is heavy for me. yes, they lose what they wish to be gone. but then i wonder how long will it keep to be that way, and what happens when it's gone? and what happens to all inside your body? 

some buy protein drinks. yes, protein helps to increase your metabolism and helps you to build muscle, especially when you exercise. but then what happens if you don't exercise? what happens if you stop drinking it? what will happen? i don't blame all of them. we want fast result. yes, aku pun mahu kalau diberi pilihan. you lose 5-10 in a week. cool, heh? but i can't afford them by the way bahaha so again, i don't know if it's a good thing or what. but because of that i resort to something healthier.

EXERCISING.

tapi entah. i always believe there's no easy way to shed off all the excessive luggage that i've collected in years. somehow you still need to exercise. something that i have long left. and now i'm back. it feels awesome to sweat and stink. doesn't matter how people cringe their nose when they pass by you - it still feels great bahahahaa.

my journey is still far far away. i've done my maths, if i'm losing this much in a month - i need a year to reach my target. but it's okay. let it be slow but constant - rather than losing it all and die or live with a huge hole in the pocket. by the way, thanks to my darling and mama for pushing me into this. without both of you, i'd definitely enjoy my nights watching tv and munching snacks hihihi.

and thank you for the super cheap fee as i am a student. using my status to the fullest is absolutely a must. grab the chance while you can, they said. teeheeee.

Wednesday, May 30, 2012

ilmu dan keredhaan.

aku tak nafikan, aku memang tegas dalam mendidik. suara aku macam petir. and there were times i was being super sarcastic. but that doesn't mean i don't love my students. that i purposely fail them. even though i'd love to in some cases, but thinking of this as satu amanah yang harus aku jaga, maka aku cuba bersikap adil.

tapi Allah maha kaya. jangan sekali kau cari pasal dengan guru atau sesiapa sahaja yang memberikan kau ilmu. memang sampai kau mati, selagi guru itu belum meredhakan apa yang kau dah buat pada dia, sampai bila-bila hati kau benak hitam pekat ilmu pun meluat nak lekat.

jangan cakap pasal apa bidang yang kau belajar, tanpa bahasa kau bukan makhluk, tahu? binatang pun ada bahasa sendiri. ini bukan masalah bidang, tapi attitude. perangai kalau dah buruk dan malas, dan ditambah kurang bijak - jangan kau tunding jari ke arah orang. bodoh namanya.

dan tolong. simpan ibu bapa kau yang tidak beradab itu di rumah. aku sering tertanya-tanya mengapa kau sangat kurang ajar. rupanya ibu bapa pun sama. maaf pakcik dan makcik. if you feel i'm not fit enough to teach your amazingly wonderful daughter, you may do it yourselves.

sepertimana kau merayu pada aku untuk luluskan kau as if aku sengaja bagi kau fail, aku juga merayu supaya tidak lagi melihat kau semester akan datang.

you are just my worst nightmare. the pain in the ass. another biatch that i know wouldn't survive in the future.

where your parents no longer can protect you, you'll die. slowly and painfully.


that's how an educator curses. heh.

fumbling for words.

i've been talking to my self.
about so many things.

but i couldn't write here.
because i lose all the words.

i'm just speechless.


hormones sometimes make me feel like i don't even know who i am.
who am i, people?

Monday, May 28, 2012

lagaknya macam tuhan.

aku sudah lama berhenti tengok berita, dan baca suratkhabar. bosan amat. media memang antara medium kerajaan menyebarkan dakyah. aku tak kata kerajaan betul atau salah. pihak pembangkang pun merapu. cuma nasihat aku pada manusia di luar sana, beringatlah sebelum berkata apa-apa.

manusia takkan pernah sempurna. manusia itu fitrahnya pelupa. daif dan mudah dipengaruhi. kalau tidak masakan adam tercampak ke dunia kerana lembutnya hawa. jangan libatkan politik bila orang ditimpa musibah. jangan sewenang-wenangnya kau cap bahawa itu balasan Allah di atas kecelakaan orang.

kau siapa? tuhan ke? mana kau tahu dosa pahala orang? kau nampak raqib dan 'atid mencatit, eh? kau maksum ke yang sampai senang-senang nak kata itulah balasan Allah bla bla bla dan kemudian kau kaitkan hal politikus keji pula.

haih. Islam itu indah. Allah itu maha penyayang lagi maha pengasih. jangan kau cemar minda orang dengan pemikiran kolot begitu.

kau bukan tuhan. jadi jangan sewenang-wenangnya kata kemalangan di perhimpunan belia itu sebab kerajaan batalkan ceramah ustaz azhar idrus. sepertimana kau lafazkan kata 'kun fayakun - maka terjadilah ia', anggaplah bahawa ini qada dan qadar yang sudah Allah tentukan tarikh sekian sekian masa sekian sekian si polan sekian sekian akan ditimpa kemalangan. 

bukan "nah kemalangan ini balasan sebab menghalang ceramah". Allahuakbar, sedangkan ustaz pun boleh terlepas kata menyinggung hati orang - tapi bila tayar kereta dia pancit kau kata itu dugaan dalam berdakwah, dugaan dalam hidup untuk menguji iman. kenapa tidak kau kata itu balasan Allah?

jangan dicemar iman kau dengan lagaknya seolah kau tuhan yang bisa menentukan dosa pahala orang, balasan apa untuk ini dan itu. nauzubillah, minta aku dan semua dijauhkan dari hati yang busuk.

kalau kau taksub politik, jangan disamakan dengan membela agama Islam. mahu aku lempang muka kau laju-laju heh marah sungguh ni.

Sunday, May 27, 2012

Anyaaaaaaaa.

esok will be a very long day for me. i'm still waiting for my email. sometimes slow people drive me crazy. i saw a dead body today. i'm just too tired. i don't practise yet for my presentation tomorrow. email why you no sent? ooo shitttt.

sometimes two is not better than one. the more the merrier, is not true. i prefer to do it alone. even though it means my brain is drained and dried like pickles.

slow people drive me crazy. ohhh i saw a dead body today. what a day.
susah kalau tak ada kesabaran ni.
haih.

terus aku hilang mood.
terima kasihlah.

hari yang produktif, perhaps?

wahai kawan-kawan,

today aku bangun awal. aku tidur semalam dekat pukul tiga pagi. pukul tiga pagiiiiiii *lagu p ramlee tetiba berdendang dalam kepala*. namun bangun pagi awal sungguh seawal jam tujuh. aku period, jadi jangan buat spekulasi aku ponteng subuh *ahakssss*.

bangun pagi dimulakan dengan rutin ke tandas, menukar apa yang patut. lately tidur sering terganggu. aku rasa harus tukar brand hesssshhhh. kemudian, sambung golek tetapi tidak tidur. malah seronok bermain game di ipong. game baru download malam tadi. seronok nok nok. tapi masih mengantuk terpisat-pisat. merasa sangat bersalah kerana tak sedar ada texts yang banyak daripada incik boifren kerana beliau tidak sihat. walaupun aku tidur-tidur ayam tetapi bila dia message time tu la aku terlena sedap gilos tak sedar apa. maaf ye hihi.

terpisat-pisat. incik boifren texts mahu ke airport menghantar bapa tersayang. seronoknya ada bapa lagi meh kita share bapak nak tak? eh eh hihihi. sebagai menebus rasa bersalah, maka aku bangun menelaah ecewah menelaahlah sangat padahal analisis pamplet yang sepatutnya dah buat lama dah. dengan harapan pukul 10 nak pergi jimbojim jadi semangat menelaah pamplet ayat demi ayat, baris demi baris.

tau-tau dah pukul 10.30. semua gara-gara selingan 9gag dan blog tah sapa-sapa. maka tetiba perut mula menggelabah minta dikosongkan. dan terus bersiap memecut ke jimbojim. gaya dah meletup macam atlet, sekali jimbojim tutup. ciss bedebah. maka terkocoh-kocoh balik rumah, ingat nak tapau food for lunch sekali kawan kata dia bawa bekal nak makan kat opis time diskusi jap lagi, maka jimatlah duit ku hihihi suka suka sukanyaaaa. apa saja yang menjimatkan pasti disukai hati hahahaha.

sampai di rumah, niat murni mahu mengemas bagi mengeluarkan peluh. tetapi tengok sahaja dapur terus mati selera. dapur adalah satu kawasan paling aku tak suka kemas. dapur aku tak best. tapi aku pandai masak hahaha apakah kaitannya. badan menggigil. adoyai paling tak best kalau sampai bab ni. hurmmm cepatlah menunjukkan kesan supaya aku tidak lagi perlu menggigil dan loya mual lagi.

sekarang, aku sedang mengemas laptop. menyusun-nyusun folder bagi kemas supaya senang merujuk ecewah selama ni main tempek ikut suka. aku selalu juga kosongkan recylce bin tapi boifren suka check time aku tak kosongkan ia. maka telinga ku bakal londeh bahahaha. haruslah mengemas secantik mungkin kerana files semakin banyak. sejak sambung belajar ni, artikel masyaAllah bertimbun. harapan nak baca tinggal habuk ajelahh. too many too little time ecewah itu dia alasan padahal time management sendiri sucks.

patut study tapi dok sebuk update blog. padahal bukan ada ramai readers mahupun akaun nuffnang untuk buat duit. kalaulah setiap post dapat duit, aku rasa aku sudah kaya nyeh nye nyeeeehhhh.

rindu mama. i want to call her. bye.

Saturday, May 26, 2012

pelik itu subjektif.

kalau di pejabat, dalam sesetengah perkara kawan-kawan melihat aku seorang yang pelik. mempunyai taste yang aneh. aku kumpul barang berunsurkan katak. walaupun tak banyak macam the real collector tapi ada la jugak hahahahaa.

but to my family, mereka melihat aku sebagai cerewet. bukan pelik. taste aku tak sama, aneh dan pelik - tapi mereka panggil aku cerewet jugak bahahaha. pasal bab nikah kahwin, macam mana aku nak majlis aku nanti - mostly aku influence mak aku untuk bersetuju hihihi. mak aku baik sikit, tak macam mak-mak orang yang nak demand-demand ni ehem eheeem. konsep mak aku mudah, janji anak dia kahwin. dahlah nak suruh kahwin pun kemain liat, nanti letak syarat itu ini mak aku kata memang sampai ke sudah aku membujang bahahahaa. mak aku tak kisah, kata dia ikut suka aku dan pasangan. tak cukup duit, buat cara tak cukup duit. selalu kalau mak aku nak itu ini aku diam je, atau straight maklumkan, "sorry, no budget allocation for that. deficit." hahaha pinjam ayat tempat kerja ahak ahak. kalau mak aku nak jugak, maka haruslah beliau bersifat lebih generous terhadap aku anaknya yang kedekut ini bahahahahaa.

eh sebenarnya nak cerita pasal kepelikan menjadi aku. ha taste aku memang aneh. tadi aku saje browse-browse tengok gambar, maka makin jelas dan nyatalah bahawa taste aku tak sama dengan yang di rumah, mahu pun di pejabat. nahh layankan ajelah gambar.












walaubagaimanapun, apa yang kebanyakan orang tidak tahu adalah, aku sebenarnya sangat mendengar kata. bab cincin, hantaran ni, mostly aku serahkan pada pasanganlah. kalau dia kata pakai cincin tikam, pun aku terima. sebabnya, apa sahaja yang membahagiakan dia pastilah membahagiakan aku. nak jadi isteri, kenalah belajar untuk redha dan yakin pada suami, yakin pada Allah. sesungguhnya, manusia itu penuh kelemahan tapi tidak Allah. jadi, yakin. ecehhh ustajah pilihan sungguh aku ini.

hak hak hakkkk. why oh why tak ada mood nak buat kerja. asyik fikir nak kahwin aje. seeeeee? ni yang malas nak kahwin. tak pasal jadi suka berangan. heh.

*picture source: incik google*

it's tough and you'll be alone.

sometimes no matter how much i wish to beg to differ, my prof has her point.
and i have to agree.

moments like these, are the times i feel so alone and helpless.
not that i don't have support from others.
but something is lacking.

i'm drained.
and i'm drowning.


i need help.
urgently.

Friday, May 25, 2012

facebook.

i wonder what will happen if i happen to be to happen to own one.
bahahahaha faham kewwww?

for now tak rasa nak ada pun.
lebih seronok jadi observer sahaja.

boleh makan hati nanti.
boleh buat orang lain pun makan hati.
boleh buat macam-macam mati.

sometimes certain things are better left unknown.
dia macam mabuk pregnancy.

when you don't know you're pregnant, you tak rasa apa-apa.
period tak mai.
slighlty letih je, kalau ada.
atau pun demam sikit-sikit.
masih boleh gagah-gagah lagi.
tau je pwegnantttt tuuu diaaaa teruih lembik lutot habaq hanggggg.
tapi tak semualah macam tu.

pendek kata, ada baiknya tak ada daripada ada.

kita tak tahu apa nak jadi in future.
kalau dari awal kita dah jangka benda tu boleh jadi punca masalah.
baik jangan cari masalah.

ye dak?

jadi blog, aku akan setia denganmu.
muahhhhh meh nak sayang lebih.

Wednesday, May 23, 2012

telinga ku pasti londeh kali ini.

hak hak hakkkkk. aku dah buat masalah ni. pasti dimarahi. hohohohoho. i now declare i urgently need help in restoring my clothes. rak gantung sudah roboh hohoho takutnya takutnya nak cakap hihihii.

tengah fikirkan idea yang lebih tahan berat dan bilangan baju yang berlambak.




aku perlukan yang jimat ruang, yet boleh gantung banyak. dan tak mahal sangat. mungkin patut cari yang macam di kedai jual baju tu. haihhhhhhh bala betul di hari rabu ni.


takutnya telinga londeh. hik hik hik.

jangan dikenang apa yang tiada.

hari ni cuaca mendung. macam tahu-tahu je perasaan aku yang tetiba sedih ececeh so drama queen. semalam, masa dinner we talked about so many things. pasal sedih bila papa dah tak ada. pasal kena kuat untuk orang lain. pasal kesediaan menerima kehilangan. masa papa meninggal, kami semua tak bersedia. macam tiba-tiba je. walaupun papa memang sakit sebelum tu, tapi semua pun positif. tapi Allah maha mengetahui, masa papa dah sampai. yang paling terkesan is adik-adik akulah.

sampai sekarang aku masih termimpi-mimpi terbayang-bayang memeluk adik-adik masa di hospital. masa doktor beritahu papa dah tak ada. masa peluk mama sambil mama dok ulang-ulang cakap allahuakbar menahan kesedihan. adik bongsu aku menggigil-gigil tahan nangis. rasa seperti diri aku terawang-awang. macam tak pijak bumi. yang aku ingat, aku peluk papa. berpeluh dahi dan badan dia. sejuk. muka papa macam tengah tidur. aku minta maaf, dan cakap terima kasih sebab dah cuba bertahan, and thank you for being a great father to all of us. 

bila tengok ahli keluarga semua sangat sedih, tetiba aku rasa macam perlu untuk kuat untuk semua. jadi aku diam aje. aku tak nangis depan mereka. aku nangis bawah bantal, bila nak tidur. airmata meleleh tapi aku diam je tak berbunyi. kesian mama and adik-adik, itu yang aku fikir. sampai adik laki aku siap message nak pinjam sunglasses aku sebab nak cover mata merah. kami memang begitu. kami tak reti tunjuk kat orang perasaan kami. 

haih kenapalah aku bukak cerita ni. sedih betul. dah hampir dua tahun berlalu, kami masih bersedih sebenarnya. buat para pembaca yang tak seberapa, hargailah orang yang ada. yang ada mak dan ayah, korang sangat beruntung. 

dan tak kisahlah berapa pun umur kita, bila orang yang kita sayang dah tak ada, tetap kau menangis macam anak kecil. aku rindu nak dengar papa gelak. dan papa membahan aku. rindu sangat. tapi sekarang incik boifren dah ambil tempat tuh.

jadi bila aku rindu, aku gelaklah memikirkan betapa beruntungnya aku kerana disayangi. aku tahu, papa mesti seronok ada orang boleh jaga aku sebaik dia. 

haih. sedih. sob sob sob.

small means big, sometimes.

lain yang disuruh tulis, lain jadinya.

btw, aku bukan nak cerita perihal students, walaupun hari ini kesabaran agak tercabar dengan mereka. saja je letak gambar aksi student yang comel menguji jiwa buat hiburan anda para pembaca ecewaaah banyaklah cekadak heh.

aku kebelakangan ni banyak mengidam yang bukan-bukan. ini belum berbadan dua, kalau bunting dah cemana pula agaknya angin mengidam aku hihihi. sekarang sangat mengidam kereta mini cooper. tapi yang antiklah. yang baru tah belum terasa nak lagi sok-sok tak jamin bahahahaa. teringin nak bawa pergi kerja bahahaa apa punya mengidamlah. incik boifren kata, kena la be prepared bawa manual. sebenarnya, aku tak ada masalah pun dengan kereta manual seperti yang digembargemburkan orang. i kewl je. orang je yang tak kewl dengan i bahahaa.

betul, aku okay je. as long as tak perlu menempuh jalan yang sesak tidak bergerak, aku rasa manageable lagi. bukit, i think i need practice. ala siapa-siapa pun kalau dah lama tak bawa kereta manual, kompemla kena practice juga kannnn. even schumacher pun kena training sebelum bertanding ecewah gedik kau nak samakan diri dengan beliau hahaha. macam ada lesen motor besar tapi bawaknya last dah tahun bila of course la kena belajar balik kalau tak ada yang menerjah longkang kennnn hihihi.


ensemnyeee. kunin pun menawan.

wuuuuuu. gila awesome.

i want. i wantttttttt.


i can already imagine how hot i will be bila memandu ke pejabat ala-ala cikgu senah. 
hik hik hik *gelak gedik*


gambar ihsan mr google.

Sunday, May 20, 2012

mesti kena cuba.

i've had been on top of mount kinabalu when i was a teenager. masa tu fit lagi. tapi dalam konon fit tu, seksa yang amatlah nak sampai puncak tu. it felt like forever. dengan muntah-muntah lagi. dengan mengantuk yang teramatnya lagi. and it was freezing beb. sumpah sejuk gila sampai pakai baju berlapis-lapis pun tak membantu. hidung, pipi macam daging beku i tell youuuu. 

tapi sampai juga peak dengan bantuan sherpa bahahaaa. tak, mereka tak pikul aku, okay. mereka suruh aku berjalan sendiri sambil mereka tolak aku naik hahahahaa gila gedik. tapi kalau bukan kerana bantuan mereka, pasti aku tidak akan sampai ke puncak dan melihat satu pemandangan yang super menakjubkan.

kalau cuaca baik, macam masa aku pergi tu - kau akan nampak bandar kota kinabalu. lampu-lampu bergemerlapan dari kejauhan. kau nampak dunia yang sangat luas. yang macam cerita mitos tuhan-tuhan greek duduk tengok dari atas tu. perasaannya, MasyaAllah subhanallah wallhamdulillahhh tak terbilang. cantik sangat. terasa seperti kau terapung di atas awan. lupa kejap betapa azab time nak naik tadi hampir mengalah berputus asa terasa macam nak golekkan diri turun ke bawah je bahahahaa.

aku ingat lagi, dari bawah nak naik ke tempat penginapan memang tenat la walaupun tak bawa barang macam sherpa tu. diorang angkut tong gas rileks je; menganga aku tengok. sepanjang perjalanan boleh makan beri-beri tumbuh meliar. masam gila tapi kalau nak merasa lepas tu nak gebang pernah makan beri gunung kinabalu bolehlah cuba. ada tupai-tupai yang jinak. kalau kau letak makanan kat tangan dia akan datang makan. tapi tengok angin dia jugak kot. aku memang ada isu sikit dengan binatang. beruang je yang sudi peluk aku. dek kerana dipeluk beruang lepas tu rusa pun dah tak sudi nak mai dekat sebab bau melekat eh tapi tu cerita lain hihihihi.

di tempat penginapan tu, ada satu restoran. kalau duduk di beranda, memang kau rasa goddess sangatlah. mana tidaknya, cahaya matahari petang main sembunyi-sembunyi, tak terlalu terik menikam mata, cuaca sejuk berangin, dan di tepi kau adalah gumpalan awan. masyaAllah, memang tak tergambar perasaan kagum. lepas tu minum pulak secawan teh panas, adoyai nikmat.

malangnya, malam dilalui dengan siksa kerana kesejukan yang amat. betapa baiknya organizer beri kami penginapan tanpa heater. sekor-sekor dah macam anak ayam berhimpit-himpit duduk nak bagi panas badan. memang ada disediakan selimut tapi alahai nipis lagi daripada kain kapan sumpah tak tipu. lepas tu tak sejuk gedik pulak... terkejung aku duduk dalam selimut yang macam ice suhunya. otak bijak bagi idea, masak air, letak dalam botol lepas tu letak dalam baju. pakat ramai-ramai menggunakan dapur gas. semua pun gembira sekejap sampailah gas habis. semua muka macam mati laki hahahaaaa.

pendakian ke puncak mesti di tengah malam. maka kau bayangkanlah sejuknya toksah cakaplah. berlaga bibir atas dan bawah. nak bercakap memang tak mampu sebab terlalu sejuk. tambah dengan high altitude sickness lagi memang tak membantu sangatlah. cakap sikit, bluweeeekkk muntah kat tepi bahaha such a limp aku ni. lepas tu kawan sangat baik, offer tolong bawakan beg bekalan air dan coklat aku. dek kerana aku terlalu perlahan sebab nazak dah time tu, dia tinggalkan aku. with no help at all, just myself. air takde, coklat pemberi tenaga pun tak ada. and aku muntah sepanjang masa. i was dehydrated, mual pening sakit kepala migrain, and was super sleepy sebab oksigen semakin sikit. tu yang aku end up tergolek kesejukan. kalau sherpa tu tak dibukakan hati nak tolong aku, memang kompem boleh ada tajuk berita gadis menjadi batu bahahahahaaa.

masa turun dari puncak kemain laju. tetiba sehat gatal betol aku ni. sampai di gunting lagadan (tempat aku menginap), terus check out, makan dan rush turun ke timpohon. aku tengok budak-budak laki macam makan dadah - laju gila mereka. kagum. tapi malam tu tak kagum dah sebab kebanyakan budak laki kena angkut naik ambulan sebab tak sihat. muntah bebbbb. aku dah tak muntah tapi kepala berpusing ah. tidur pun boleh rasa pusing-pusing hohoho.

dan esok trip pergi pasar filipin, semua orang jalan macam robot - termasuk aku. sumpah ketat sendi mendi hahahaa gelihati bila fikir balik.

haih rindu. dahlah gambar semua tak dapat disimpan atas sebab teknikal. haruslah pergi lagi sekali. 2014 boleh kot hihihihi. kinabalu, here we come. that time, aku tak lagi seorang. haruslah ada geng pansit bersama hahahahhaa.

incik suami, mari kita buat misi adventure untuk digebangkan pada anak cucu cicit nanti. esheh.

Saturday, May 19, 2012

1 may not seem so significant to one's life.
but to me, it's a reward after all the vomiting, sweating and trembling.

not to mention, all the tears i've shed for all the painful cynical sarcastic comments.

cengeng.

semalam aku pergi memenuhi jemputan pelajar. diorang organized dinner untuk persatuan. salah satu persembahan adalah mendeklamasikan sajak sempena hari guru hari tu. student aku pulak tu dalam hati aku dah terdetik ish janganlah yang sedih-sedih bahahahhaaa.

lepas tu yang paling tak menahan, dia memang pandang aku, ke kebetulan aku yang semangat bagi eye contact sebagai tanda aku mendengar. kawan-kawan lain sibuk melantak tapi memang lepas tu aku pun makan laju-laju sumbat-sumbat ah sebab terharu hahahha adoiyai cikgu hati tisu rupanya aku ni.

kawan-kawan semua membahan kata sajak je kot. tapi entahh... kalau kau kenal dia sebagai pelajar yang pemalu tapi sanggup nak ke depan dan bersajak sakan demi guru-gurunya, aku rasa kita sebagai gurunya patut rasa sesuatu. nanti lepas ni, bila students buat tak endah dekat kau, janganlah kata mereka tak tahu menghargai.

dah kalau mereka semangat buat dinner nak meraikan kita, buat persembahan nak hiburkan kita tapi kau tak datang, datang pun tak menghargai usaha mereka - apa yang membuatkan kau rasa kau juga layak dilayan bak raja sepanjang masa?

respect works both ways, despite age. appreciation too.

Thursday, May 17, 2012

need you badly.

bila sudah diajar untuk tidak sewenang-wenangnya bercerita tentang itu, aku simpan membukit apa yang bermain di minda, dan apa yang terdetik dalam hati. apa yang aku sebenar-benarnya rasa dan fikir tentang itu, sedalam-dalamnya aku sembunyikan daripada manusia di luar sana.

tapi aku cuma manusia biasa. adakala hati sudah tidak mampu berbohong. tidak lagi mampu berada dalam penafian. tapi tetap mulut dan tangan aku tahankan. jangan dibocor, dibilang siapa-siapa. wajib diam. 

papa sudah berpesan. dulu aku iyakan, sebab aku ingat dia akan berada sama aku bila saat ini tiba. tapi papa sudah tiada.

dan aku sudah hilang tempat mengadu. the only one yang membenarkan aku bercerita tentang itu tanpa ada prejudis. mama ada, tapi sifat semulajadi seorang ibu makanya suka melindungi. jadi, bahaya. aku tak boleh cerita. papa sudah pesan, jangan bilang sama mama. nanti mama susah hati. nanti mama tidak boleh kawal hatinya sendiri.

jadi pada siapa aku mahu cerita. dada ketat bagai dipeluk tak mahu lepas.


jika papa masih ada, what would he say to me? mahu benar aku luahkan pada dia, tanya sama dia - biarpun jawapannya cuma hadir dalam mimpi.

mari tidur. aku benar mahu mimpikan papa dan bersembang panjang macam selalunya. hampir dua tahun berlalu - ada masa terasa bagai dirobek hati, direnggut jantung menahan kerinduan pada papa.

my wise old man. can we meet again?

capek.

biarlah apa yang aku benar-benar rasa sekarang tidak dicoret di sini.
bisa menimbulkan rasa tidak senang hati nanti.
hurmmm.

aku mohon hati yang bersih, ya Allah.
aku mahu jadi Sabariah.

jadi berikan aku sabar yang menggunung.

Wednesday, May 16, 2012

happy teacher's day, ya'll.

today my hp was almost jammed due to the massive amounts of texts coming in wishing and praying for me. this is the moment when i feel pure satisfaction and such a gentle reminder of why i'm doing what i'm doing now and why i'm so much in love with my job.

being in this industry - it has taught me so much the meaning of love. of how good deeds are paid with good deeds. betapa Allah memudahkan urusan aku kerana aku memudahkan urusan anak-anak didikku. i don't fail them purposely, even when i fail them - it's with the nawaitu that it will be their lesson, that they aren't supposed to take things for granted.

and most of them had requested to join my class even though i failed them. berani diorang ni bahahahaaa. however, some i rejected solely because aku tak mengajar that subject for that semester, not because i hate them. aku seorang yang sangat jujur, di mana aku akan direct sound pelajar bila mereka buat silap.

some may say, i shouldn't humiliate them. but trust me - humiliation sometimes works best. they remember more than when you nicely tell them. i think the psychology subject i took during my degree is very much useful. tak sia-sia study dari kulit ke kulit buku teks berkenaan. setiap bebelan dan teguran aku akan diperjelaskan kenapa dan mengapa aku begitu. aku tak snap, emosi secara tiba-tiba kemudian menjaja cerita mereka sekian-sekian. kalau aku tak puas hati, aku cakap di situ dan akan habis di situ. i told them, aku mungkin jahat sekarang di mata mereka; tapi mana lebih baik - jahat mulut tapi hatinya mahu kau berjaya atau mulutnya manis belakang mengata macam-macam?

tak jantan la macam tu. walaupun aku bukan jantan, tapi jangan jadi pengecut. tak guna kau pompangpompang di belakang tapi orang yang digeramkan itu tak tahu apa-apa.

bila pelajar sendiri kata kita adil, kita saksama tak kira mereka pandai atau tidak, bila pelajar menghantar ucapan bahawa mereka sangat berterima kasih kita sudi mengajar mereka berpenat lelah berpeluh comot segala nak bagi mereka faham, bila mereka kata betapa mereka sayangkan kita - setiap satunya adalah doa bagi aku. dan aku sangat sedih dan sebak.

sebab selama ini, aku ingat dengan kelaharan mulut aku ini - mereka selalu terasa dan bencikan aku. demi Allah, aku tak reti berbahasa bunga-bunga. sebagaimana gilanya aku dengan bf, begitulah kadang kalanya aku dalam kelas. aku tak pandai berbahasa manis belaka. tapi dalam hati, betapa aku sayangkan students aku dan betapa aku mahu mereka punya jiwa yang kuat dan kental - tapi masih menjadi diri sendiri.

haih budak-budak ni. suka tau buat aku nak nangis. tak jantan betul la.

asking for help.

if there's any way other than consuming a pill to stop my headache, do let me know.
i'm sick of pills already.

Tuesday, May 15, 2012

aku dan basikal.

nak cerita pasal basikal sikit. i never have good relationship with any kind of bicycle. tadi main basikal senaman selama 20 minit, aku rasa macam bontot aku pedih bak disuntut pulak bahahahaaa. wth la weeiiihhhh.

dan aku juga tak pernah ada hubungan baik sama perut. perut suka troll sama aku. suka buat aku mual secara tiba-tiba. muntah bila ketawanya banyak. bila terlalu sedih meroyan menangis pun akan muntah. bila bersenam terlebih sedikit daripada kemampuan badan, aku pasti muntah. sakit kepala yang tidak terkawal pun boleh buat aku muntah. aku rasa Allah jadikan perut dan tekak aku sebagai remote supaya aku berwaspada tidak terlalu ikutkan perasaan dan lupa diri. Alhamdulillah, aku terima perutku seadanya ya Allah. tapi tang buncit tuh seriously tak boleh terima so i'm gonna get rid of it sooooon. heh.

tadi best sebab gym kosong. penjaga pun rileks je tinggalkan aku keseorangan sebab dia nak pergi menjamu mata di pasar malam. walaupun malam ini parking siak yang amat dek kerana adanya pasar and malaysians love food bazaar - tetap aku rasa aku akan datang lagi on tuesday rather than coming after class on monday. sebab usually on the day i have classes, aku super duper penat. and monday is double the pain sebab dari pagi dah sibuk plus it's monday, so it's full with blues bahahahaa. thursday okay sikit sebab workload tak banyak cuma ada kelas petang sahaja. so, aku decide since aku dah tak mahu goyang punggung lagi, aku boleh pergi hari yang aku nak as long as cukup three to four times a week.

aku tak ingat dah berapa lama aku join - rasa macam baru je sebab berat still static. dammmm you. fat. suka tau melepet dengan aku hessshhhh. tadi pulun sambil membayangkan how good i will look on my wedding if i could shed all the unwanted kilos. motivasi macam itu pun ada ka hahahaa. 

and my mom said, if i don't lose weight - my hantaran will be based on how much i weigh darab harga emas. i'll be a millionaire if so bahahahahahaa. but then again, thinking how sad us have become when we lost papa, i don't want my love experiences the same.

during our conversation while waiting this afternoon, i told him about the student that loves me so much. and he said i'm loved by many students which i answered, i hope when i die, many would come to my funeral. and his answer, would definitely make me cry if i did not pretend i didn't care at all.

death is unstoppable. you can't delay death even a second. but i pray if any of us faces it first, let another follows soon. because being alone after so much time spent together is so painful - and just thinking about it pun dah boleh buat aku macam nak menangis.

now my eyes pula nak troll i. dasar cengeng.

cracking my head.

i found that translating terms of models and theories into my mother tongue is insane and ridiculous. it is a nerve-wracking process. don't do it, please. and a reminder to myself  - the era where i mastered my mother tongue has long passed. do accept the truth.

i found it easier to translate from my mother tongue to english. it would be easier because i understand the context, and i know the english words needed. working on the opposite, i took more time than ever. and i have a lot of things to cover.

c'mon. why on earth cant we just stick to its original language? translating is so tedious when you are bad with the language. should brush up both languages asap. haissshhhh.

Monday, May 14, 2012

resolution?

i had so much fun over the weekend, so now i'm trembling nervously thinking of my presentation this evening.

it's the third time i'm presenting in this semester, yet the fear and anxiety have never ceased. especially when i don't put much effort in preparing bahahaa boooo me.

i really have to change my routine. morning person, let me be. tonight i want to sleep early.


i WANT. 'coz i NEED it badly. among other dreams, being a morning person is the hardest, actually. at least for me bahahaa.


Sunday, May 13, 2012

drag me, please.

i'm haunted. i see someone that looks like my supervisor bahahahaa nampak sangat takut sebab tak ada progress. my progress is quite slow, need to catch up hohoho.

but living alone is not helpful at all, if you think i have all the time to myself. internet owns me. heesssshhh. 

on the other hand, i'm sick of my weight, and the shape of my body. i no longer be able to enjoy dressing up, and mostly hated is when i'm easily tired. my feet are in pain - why ohh why i did not care about my health like i used to.

but now, things are different. i'm different. seeing my father died in front of my eyes, i wondered what took me so long to start. kawan-kawan, niat sahaja tak cukup. you have to take action. biar niat baik menggunung mana pun, if you don't lift your finger - you'll be nowhere.

i wanna be somewhere. one step a day. i know i'll be there.

aging gracefully.

sekarang, orang makin takut tua. bukan sebab takut mati, tapi sebab takut dah tak cantik, kendur sana sini. baru-baru ini, aku beli bio oil nak buat sebagai moisturizer, plus tangan berparut sebab kena minyak panas few weeks ago. bila membelai muka baru terperasan sudah ada kedut sedikit bahahahaha. tak sedih pun, rasa macam kagum.

all this while, semua selalu ingat aku masih muda dek aku suka berperangai sakai aka i didn't act according to my age muahahaha. lecturer pun persoalkan betul ke aku lebih tua dari classmate ceeehhh but i still love you dr shin chan heheheee. tapi bila tengok ada fine line dekat bahagian kedut senyum tu, aku tersenyum. macam: wow, i'm old - lalu tersengih dan menyengih lagi sebab nak tengok kedut bahahaha gila.

entahlah. it's something everyone can't avoid. tak boleh lari. pergi antartika pun tetap umur semakin bertambah takkan berkurang. aku tak risau menuakan diri, cuma harap biarlah pasangan boleh menerima aku yang tua juga. yang dah kendur, menggelebeh sana sini. yang berkedut seribu. yang rambutnya no longer brown bronze tapi putih kelabu warna kegemaran eh ehhh hahahaa.

biarlah cinta masih sama, walaupun aku sudah dimakan usia. biar diri aku dicintai kerana indahnya aku. aku ada kawan, husband suruh luruskan rambut sebab rasa wife tak cantik berambut ikal. haih sedih. tahukan anda wahai lelaki, semua tu kos? orang laki sebuk nak isteri low maintenance, tapi minta bini jaga diri amboi amboi tak ukur baju badan sendiri betul. mintak muka biar tegang, dada tegang, punggung maintain pejal macam anak dara - itu semua memerlukan wang ringgit. nak beli product, nak pergi buat facial etc. kalau ye pun nak masuk gym, kena jugak bayar yuran takkan selamanya nak yuran murah sebab ikut harga student ehem eheeem bahahaa.

pointnya di sini, terimalah bahawa ini semua kitaran dunia. yang muda akan tua. tayah nak jadi artis sangat cucuk tang sini tang sana. muka bolehlah nampak tegang, dada up sebab guna push up bra. tapi kalau kau tengok betul-betul, tangan tu boleh nampak kedutnya.

larat pulak nak cucuk kolagen satu badan. nak pulak kerjaya pun suam-suam bawah ketiak je. wawawessss. selamat menjalani hujung minggu semuaaaa. and selamat menua satu hari lagi. dan selamat beramal. teeeheeeee.

p/s:

dialog dengan dr shin chan pasal exam;

"your final will be on 11 june"
"alaaaa... why 11.."
"why? any problem on that date?"
"12 june is my birthday. i want to celebrate."
"soooo? you can celebrate on 12. your final is 11. no problem, right?"
"i'm celebrating on 11."
"why? i don't get it."
"well, i can't celebrate on 12. how can i celebrate being a year older? so 11 is to celebrate me being a year younger".
"you crazy little rascal"
hahahahhahaaaa.


Friday, May 11, 2012

a lesson today.

never underestimate your scissors even though it looks rusty.
and as if it is not sharp.
it is.
it successfully trolls me today.
and now my finger is badly cut.

aku menggeletar tengok darah sendiri.
and terus termuntah.

is this a sign that aku mabuk darah?
hehhhh nasib baik jadi cekgu.

but dammit.
baru nak buat research tengok vet bedah binatang.

should try to have a look at blood again to reconfirm.

i'm insane now.
don't talk to me shoo shooooh.

grammar nazi.

haissssshhh.


i'm not really a nazi, but when a learning institution doesn't apply the language as supposed, it annoys me. it annoys me when i expect one should practice good command of the language but apparently not. but i guess this is another proof that we are all humans and we are prone to errors.

by the wayyyyyyy, this morning i found out i'm so in love with my cerek. it was actually hadiah ihsan daripada mak mertua kerana aku telah terjahanamkan cerek elektrik yang baru dibeli masa mula-mula pindah sini dulu hihihi. kenapa aku in love dengan beliau? sebab sekali masak dapat 4liter, and it takes less than 10minutes. sangat pantas bagi aku. and seronok sebab sekali masak dapat banyak hihihihi. and i'm not so much into cerek letrik pun. entah, just memang tak suka.

in fact, banyak barang di rumah aku ini hasil ihsan mak mertua juga. meja belajar, meja makan, mesin basuh (dah return sebab dah beli sendiri punya hahahaa tapi jujur aku rindu mesin basuh lama), tilam favourite walapun dah tukar tilam baru masih lagi fav, rak tv yang sekarang dah jadi coffee table je, tv (now pakai tv biras pulak) langsir for the whole house bla bla bla. aku rasa kalau semua diambil balik mau rompong rumah aku kehkehehekehe.

and anak beliau yakni incik boifren bagi vacuum cleaner and microwave oven sebagai meraikan kemalasan aku bahahahaaa. tinggal tunggu dapat blender dengan juicer je neh haha demand makkk. 

baiklah, mahu study konon-konon. wish me luck!

Thursday, May 10, 2012

kaki ku kebas yawww yawww yawwww.

seronok baca komen seorang pembaca di blog jumie berkaitan permasalahan seorang lagi reader ni. semua orang ada hak untuk memberikan pandangan masing-masing, cuma aku rasa macam sedikit sentap sensorang secara tetiba baca komen beliau bahahahaa.

"7 years are such a long tedious relationship"

pada aku, perkara ini subjektiflah ye. ada orang rasa, kenal sekejap je dah cukup untuk beliau settle down. some people need more than that. depends on the individuals. aku seorang commitment phobic. walaupun aku setia dengan yang satu, each time aku fikir tentang settling down, tentang tanggungjawab dan amanah my spine shivers tremendously. scary. because i've seen  and heard too many things i shouldn't. 

ada sahaja kisah rumahtangga yang aku dengar, some are pleasant but mostly aren't. aku faham kadang kala that's the only channel they have to be heard - but aku sentiasa diingatkan papa supaya apa sahaja yang berlaku di antara aku dan pasangan, biarlah hanya kami berdua yang tahu. apa pun, kami cuma manusia biasa. sedangkan lidah lagi tergigit time bercinta ni, apatah lagi bila aku sudah jadi isteri.

mampukah aku menjadi isteri yang baik? yang boleh membahagiakan suami dan anak-anak? bolehkah aku menjadi isteri yang suami aku mahu? bolehkah suami redha dan menyayangi aku dan cela-cela ku yang banyak belaka ni? t.a.k.u.t.n.y.a. hohoho.

entahlah. for me, my seven years are full with memories. bitter and sweet, they are still something i will not trade with million dollars. i told this to a new friend while we're having lunch this afternoon;

"when your love is your best friend, you will never get bored. have you ever feel bored with your best friend?"

i have found my best friend whom i love so dearly. 
have you?

Wednesday, May 9, 2012

bergaduh dengan tekak.

kau dah kenapa ha tekak?
nampak resit auntie anne's pun dah boleh nak mengidam.
gedikkkkk tauu.
hissshhh.

aku rasa aku boleh hidup makan pretzel je.
serius sedap dan mengenyangkan.
mungkin boleh kurus kalau makan tu je.
kurus badan.
kurus poket bahahaa.

malasnya nak bekerja lately ni.
macam tak ada motivasi.

45.

39.

41.

boleh gila dibuatnya tengok nombor ni.
btw, sejak pergi goyang punggung ni aku semakin rajin basuh baju.

dua hari sekali.
no more baju longgok.
awesome.

Tuesday, May 8, 2012

dissatisfied.

bila bercakap pasal etika kerja, what would come to your mind?

adakah etika kerja yang bagus bermakna:

kau berada di pejabat cukup jam kerja yang sepatutnya?
kerja kau siap mengikut masa yang dikehendaki?
kau amanah, tidak mengular pada waktu kerja?
dokumentasi dan filing kau awesome nak arwah?

i strongly feel i need more than just that to be ethical.
aku kini seorang ketua jabatan.
anak buah aku tak ramai.
tapi bukan mudah menyelia orang yang sudahlah lebih berusia daripada kau.
malah berperasaan mereka selalunya betul.

payah nak menegur mereka.
kadang kau bukan tegur pun.
sekadar memberikan ulasan dan cadangan untuk pemantapan kaedah pengajaran.

i was talking from my point of view.
i was there, and i was telling you what i saw.

sebagai pekerja yang kononnya beretika, boleh tak jika kau bagi peluang untuk aku bercakap apa yang aku lihat, and look at yourself? jangan buat muka tak suka, tak puas hati dan membangkang sebelum habis aku jelaskan.

haih.

i was there, and i couldn't understand a bit of your language.
so i wonder in what way are you actually helping them to succeed.

the subject is tough, fine.
their proficiency level is not helping, okay.

but you as the educator, it's your responsibility to lower down yourself to their level.
try to understand, and try to put yourself in their shoes.
and try to find ways to help.

that's what we, educators do.
kalau diri sendiri pun tak boleh ditegur dan dibetulkan,

what makes you think they can be corrected?

ya Allah.
aku minta dijauhkan sifat degil, ego dan sombong.
having all these is going to kill not only my career.
but myself.

nauzubillah.

berangan.







cantiknyewwwww.
*drooling*


(credit to ms read)

Monday, May 7, 2012

miscommunication.

as i was studying for tomorrow's presentation, i found videos that would be very useful to use before we begin, during the presentation, and to end it. the videos are still downloading, all sources are taken from youtube.

i'll post one here; it happens most of the time among us. hik3 enjoy!

video

Saturday, May 5, 2012

new friends.

today, i make a new friend. not really a friend pun just kenalan masa sesi goyang pinggul tadi. i thought i would be a laughing stock but i am glad i wasn't so bad. ada yang lagi tah pape bahahaaa. the session was tough, especially i'm not as nimble as i was younger. and if i were to compare, memang ada beza orang yang memang diajar untuk mengajar senaman dengan yang buat kerana boleh buat.

i think the moves were easier back then. ini dah macam penari mexico telan marijuana dah dibuatnya tadi bersepah-sepah baahahaha. dulu, instructor ajar step by step, music wasnt that loud and kalau dia ajar pun dia akan tutup music and showed the steps until we got them baru guna music. heh tapi apa pun dah lepas, janji now aku berpeluh macam kambing pun aku dah happy.

cuma aku notice each time aku work out migrain mesti datang bagai diseru. tadi pun kaki rasa bagai dihiris macam aku selalu kena masa naik broga. tapi demi kesihatan akan ku teruskan juga. doakanlah kejayaan aku, kawan-kawan.

eh nak cerita pasal kawan tadi. apparently, minah tu ex student tempat aku kerja ni. baru dapat kerja di uniten dan baru je belajar menyewa. kelakar bila dia dengar aku duduk sorang, terus dia ajak aku jadi housemate dia. wehhhh pengalaman aku sebagai orang tua, tayahlah nak ajak orang baru kenal neh. kang korang sakit hati apa tak dapat.

aku pun politely la cakap terima kasih, aku happy duduk sorang. dah tiga tahun dok sorang *unsur menipu*. dia pun ceramah la bahaya la dia pernah duk sorang bahaya bahaya bahaya. ye dek non, memang bahaya. kalau tak takkan mak aku hari-hari kalau boleh nak suruh aku kawin bahahaha.

entahlah. for so many years living alone and being so lonely at home - i develop the fear of being attached to people. takut nanti aku sedih lagi bila orang tak appreciate friendship aku. so aku avoid any attachment. plus, rumah aku dah macam-macam barang ada leceh. and lagipun aku tak sukalah serumah sampai lima enam orang ni. rimas dan banyak kerenah nanti.

aku kan orang tua. orang tua memanglah cranky sikit. 

tua tua tua bujang tua. loner. booo.

Friday, May 4, 2012

life surely isn't fair.

aku bersyukur sangat aku tak go into customer service punya line. sucks gila bila customer besar kepala neh. perasan duit dia besau sangat as if orang tak ada value. masa aku pergi interview ada satu bank neh untuk position ni, he reminded me that the customers were mostly foreigners and they could turn your life upside down.

listen to this.

gila kalau aku jadi mamat tuh dah lama aku letak telefon. dengar je pun dah buat darah aku go upstairs bahahahaa. hoiiii geram gile. again, that's not my problem tapi nak bengang jugak. boleh? hahaha.

by the waaaaayyyyyy. last night i've decided to just give up. :)

anddddd today lutut i goyang la bahahaha.

a dictionary is so much needed by students.

having a dictionary is a must to whoever wants to be in my class. it's compulsory. in every lesson, i will give them few words for them to look up the meanings in the dictionary.

there was a day, when i taught them few words that can mean exciting.

they were so innocent, and they silently copied the word and started to look up for the meaning. short moment after that silent, i heard almost everyone gasping and some were laughing. the boys were laughing while looking at me as if i was naked.

and the word is orgasmic. 

and in their dictionary, it means solely this. meanwhile informally, it means extremely exciting or enjoyable. not just having orgasm heeesssssssshhhhhhhh.

i explained to them while laughing wholeheartedly because they said i was being pervert and they were shocked. and i answered, 'but you don't look surprise! in fact i thought you guys understand it the way i want it to mean - now siapa yang otak kuning hahh??".

kids nowadays. so innocent. so lack of vocabulary. and dictionary isn't helping. who should be blamed on this?

Thursday, May 3, 2012

i hate proton, but i love my car so much.

proton sucks big time in my experience, but i love grey (the name of my beloved car) so much. even though banyak masalah dari mula dapat up till now - tetiba bonet kebocoran, tapi aku redha sajalah. the thought of letting go the car and get a new one is there, but then it doesn't mean i don't heart grey. in fact, i'm still in love with her. yeaaah i'm corny like that.

it's like having a love-hate relationship just like my love life. sometimes my bf did drive me crazy, but that doesn't mean my love for him would grow lesser. so as grey. sayangggg sangat. because she's my first car, tanggungjawab yang nak tanak kena jugak bela bagi makan minyak dan antar pergi servis bila tiba masa dan kena pastikan bayaran on time setiap bulan. heh dah macam bayar yuran tadika anak pun ada rasanya setiap hujung bulan bahahaa. itulah harta dunia aku yang selama ini bersama susah dan senang, hujan dan panas eceh lupa dah muto skuter kat rumah bila ada kereta dasar kacang lupakan kulit hihihi.

kalau orang tanya why buy from proton walaupun dah tahu banyak masalah, inilah masalahnya bila nak jawab. sebab aku mampu itu sahaja. grey murah, myvi mahal nak mampus walaupun kecil aje. dan aku rasa senang hati bila bonet luas, sebab aku tahu family bergantung pada aku - like it or not ada adik beradik lain ke apa ke itu belakang cerita. sekarang yang paling establish kukuh ekonomi memang aku seorang lah kan. and i'm glad i made my purchase sebab lepas tu papa jatuh sakit, dan it was difficult to use wira sebab dia rendah and my dad's size didn't help especially bukaan pintu wira comel ajeee. 

maka itulah cerita serba sedikit tentang kereta aku. don't give me your sympathy, aku tak mahu rasa sedih dengan keadaan hidup aku yang sangat sederhana - aku tak mahu ada rasa tidak bersyukur. family aku biasa sahaja, tak mampu nak tolong belikan kereta mahupun hulur modal whatsoever. nanti akan ada rasa sedih dengan family sendiri, so aku tak mahu. no sympathy, aku lebih gemar difahami keadaannya.

ah sebenarnya aku nak cakap aku geram dengan proton. kawan-kawan, mari kita boikot proton sebab product dia hampeh. kalau lepas ni proton bagi surat nak saman aku sebab burukkan mereka pun aku tak heran. hang repair kereta aku bagi elok meletop tip top baru aku puji hangpa menggunung, ara faham?

and sebenarnya aku nak cerita tadi lecturer puji kerja aku dua minggu lepas. lepas dah bertahun meninggalkan dunia pelajar, otak pun dah berkarat - jadi aku dah bangga sangat la dapat 20/25. cerita pada mama, mama macam biasa tanya siapa dapat markah lebih tinggi, dan apesal aku punya sikit sangat, nape tak dapat lebih lagi.

haih sedih. tapi hakikatnya, buat apa nak sedih. mama's reaction is normal. dari aku kecil memang begitu. my parents are just like that. paling sedih bila orang melihat aku berada di situ kerana aku guna nama orang besar semata. paling sedih bila orang beri reaksi urusan aku menjadi mudah kerana aku bawa nama orang besar semata. paling sedih bila aku cerita orang puji aku bagus, orang kata saja nak ambil hati aku sebab nak ambil hati orang besar. 

now i understand how anak orang besar rasa. no matter how good you are, people are looking at you as if you are nothing. betul, pakcik banyak bantu saya. saya sangat berterima kasih. cuma saya harap orang melihat saya kerana usaha saya. kerana siapa saya. kalau benar pun saya di sini kerana pakcik, saya teringin kadang kala diberi sedikit kredit untuk usaha saya juga.

i just want to be myself. the beautiful me. and i want them to see. apparently, they don't. haih.

mengalah.

dalam masyarakat kita, kita sudah diajar supaya yang tua sentiasa mengalah dan yang muda harus menghormati sama yang tua.

kalau dah kerja asyik aku nak kena fikir, nak kena buat, and aku jugak kena ke bilik dia aje - letihlah makcik macam ni.

haih. ingat, yang tua kena mengalah.
yang tua kena sabar.

ye, aku tua. fineeee.

Wednesday, May 2, 2012

it's good to know.

if you want to be complimented for having good second language proficiency, talk to people who don't teach it. I've always been told that my English sucks, it makes me feel so low and sometimes depressed - but today someone has told me otherwise. 

she has really made my day - my life actually. and i complimented her for being such a nice and humble person. hope she will remain to be that way forever. nice people do exist, faith in humanity restored bahahaha. heh definitely going to invite her to my wedding.

anyone who has helped me in my process of having my masters, is worth to be invited; i would rather have them at my wedding than my relatives who are not more than just ____ (you fill in the blank yourself).

maybe when i was studying for my degree, it was a small place. i don't have many lecturers with phd. i used to call them madam or sir, so now i'm adjusting. it's good to know that here, everybody is so helpful. orang besar orang kecil semuanya okay belaka. what a correct choice i've made to study here.

so far, perjalanan menyambung pelajaran adalah mudah. mohon dipermudahkan sampai habis, sampai sambung phd pulak ke hik hik hik berangan nyawwwwww. aku doakan, sesiapa sahaja yang telah membantu aku dirahmati dan diberkati selalu.

dan semoga urusan mereka juga dipermudahkan Allah. 

Dari Abu Hurairah R.A. katanya Rasulullah S.A.W. bersabda: “Siapa yang menolong menghilangkan kesusahan orang mukmin, Allah Taala menghilangkan pula kesusahannya di hari kiamat kelak. Siapa yang membantu memudahkan orang yang dalam kesulitan, Allah memudahkannya pula di dunia dan akhirat. Allah sentiasa menolong hambanya selama hamba itu mahu menolong saudaranya. Siapa berusaha mencari ilmu, Allah memudahkan baginya jalan ke syurga. Bila suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah (masjid) lalu mereka membaca Kitabullah dan mempelajarinya sesama mereka, diturunkan kepada mereka ketenangan dan diselubungi mereka dengan rahmat. Mereka dikerumuni oleh para malaikat dan Allah menyebut-nyebut dengan bangga kepada orang-orang yang di dekat-Nya. Sedangkan orang yang lalai beramal, ia tidak akan dapat mengejar ketinggalannya dengan gelar kebangsawanan nya.”
          (Hadis Sahih Muslim Jilid 4. Hadis Nombor 2322) (source)

silence is golden.

dalam hidup  ni, if you don't have nice words to say to others - my advice is you'd just better shut the mouth up. 

heh entri macam emo. tapi taklah emo mana. aku cuma cakap berdasarkan observation. orang kita, kalau becok tu, becoklah sangat pulak. sampai kadang benda tak perlu cakap pun nak cakap. nak cerita habis semua dekat orang. nak nasihat sana, nasihat sini. konon ambil berat. tapi hakikatnya, percakapan itu menyakitkan hati orang. jadi kat mana yang konon kau ambil berat kalau daripada awal hati orang tak pernah difikirkan?

orang kita, kalau konon dah berkawan baik tu, semua nak dilanyak. rasa apa sahaja okay. nak cakap apa pun takpe. sebab kawan baik. kawan baik pak hang la kalau asyik dok tanya bila aku nak kahwin, dok cakap dosa pahala semua tak elok kawan lama-lama, nikmat dah kahwin neh lain bla bla bla padahal sebelum ni hang bercinta sakan jugak. cuma nasib kau baik sikit je dapat kahwin dulu daripada aku. kalau hang dah kahwin, tak bermakna hang lagi bagus daripada aku.

yang makcik-makcik pun samalah. dua kali lima. lagi satu orang kita suka sangat tegur pasal saiz badan, berat badan bila jumpa. macam dah takde modal lain sangat dah. bosan weeehhh. kalau jumpa mesti tanya dah kahwin ke belum. kalau belum bila nak kahwin pulak ditanya. ingat aku tuhan ke nak tau takdir aku cemana. kalau tak pasal kahwin, pasal berat badan pulak. suka tegur aku gemuk, makin berisi, macam tong, bagai dipam-pam bla bla bla.

kadang aku tak tahan sangat, aku jawab je - gaji banyak of course la makan pun kena banyak. yang kurus neh orang miskin je. kalau tak miskin, bela hantu raya makanan semua pi kat hantu belaan. eeeee geram geram aku memang geram.

pointnya, aku memang sedar diri. tapi aku tak perlukan orang-orang tak berkait nak tegur aku macam-macam sangatlah. pi jaga laki hang lagi bagus heh. 

dah aku nak bersiap. kalau pikir pasal orang yang akal senteng neh, boleh up terus darah aku bahahaaa. tak, aku tak emo. aku cakap je.

aku kan becok.

Tuesday, May 1, 2012

tentang keterbukaan, tentang jpo, tentang jb.

nak cakap apa lagi pasal bersih, tak guna dah. mungkin ada benar niat disebaliknya, namun niat tidak menghalalkan cara. kau provoke orang, orang sental kau. so siapa yang salah? pada aku dua-dualah. sebab dua-dua tidak matang, tidak rasional. dalam kes ini, aku tak boleh nak kata aku berpihak pada mana-mana pihak sebab dua-dua pun sama saja. yang dia boleh kata nak defend diri, dan pihak yang provoke akan kata kami cuma cakap aje tangan tak guna. tapi pernah tak mereka dengar bahawa ucapan bisa membinasakan dan tangan biasanya bertindak lebih sudu daripada kuah bilamana hati sudah mengatasi akal. masa kami adik beradik masih kecil, papa selalu bilang jangan provoke satu sama lain sebab nanti mesti gaduh berguling-guling, sudahnya memekak menangis meroyan satu rumah.

whatever it is, berdamailah. kita senegara. takkan ada lagi tanah tumpah darahnya selain yang ini. jangan mudah dipengaruhi. ada akal, ada pelajaran. kenapa mesti tunduk membabi buta. babi pun tak buta, tahu? heh.

walaubagaimanapun, orang dok sibuk-sibuk bersih, aku sibuk-sibuk bercuti. seronok walaupun migrain macam tahi dan panas dan letih dan cuma sekejap sahaja. seronok bukan kepalang. mahu lagi ke jpo membeli belah dan melicinkan duit. siapa kata jpo hanya untuk orang kaya? untuk orang sederhana macam aku pun boleh je. cuma janganlah kau masuk butik-butik macam coach, bonia, micheal kors semua tu. yang tu pun aku cuma sekadar jeling-jeling manja je. but since aku pun not so into such things, maka aku enjoy la dengan benda lain.

la senza ada jualan 3 bra cuma rm99, it's a must buy okay. ikutkan hati macam nak borong macam-macam lagi kat dalam tu sebab rambang mata tapi mujur akal berfungsi lagi bahahahaa. dan aku beli cincin rupa kermit warna gold sebab dia 80% less than the normal price. gila kau dah less that much tak grab dahlah unik dan kegemaran aku froggy neh hihi.

ada walking shoes yang menarik hati nak beli tapi aku sabarkan aje tak begitu mengikut nafsu. and levis, kau memang murah tapi apehal kau mendiskriminasi orang plus size macam aku haaa? mensik tau. tunggulah lepas aku dah kurus surely aku borong banyak-banyak hohoho. 

all in all, jb neh bolehlah tahan jugak cuma jalan je aku palau sikit. signboard tidak begitu menyeluruh dan membantu sangat, dan senibong punya seafood village - you guys really have to improve la. parking sucks, kedai sucks, serving time sucks. maybe it's time to start developing that area. tapi coconut shake sumpah awesome. sedap gila bau vanila semerbak ah. eh and bazar kat tengah town is a bad idea, especially if there's not enough parking space. macam harem nak park. danga bay (some may pronounce is DANG-GA, duhhhh) biasa-biasa jela. if you are amused to teens dancing to the loud music from their car feeling-feeling disco getu - tempat ni ada menyediakan pemandangan begitu.

jb is awesome kalau kau tahu mahu ke mana dan bagaimana ke sana. next time if i plan to go there again, haruslah aku nak terjah aeon mereka. because that will complete my tour to all jj in malaysia. 

what an ambition, huh?