Friday, March 17, 2017

let it be messy, but never filthy

i am not a perfectionist. jauh sekali. not really an OCD person. laki aku pasang cadar tak sama dengan sarung bantal pun aku okay je. but i like a clean house. who doesn't, anyway? clean, okay? ada beza antara clean and neat. aku tak kisah rumah sepah. aku faham setiap orang ada waktu malas, dan bila kau ada anak dan kau bekerja there are days your house is messy. fine. but i cannot tolerate if the house is filthy. kotor. faham? macam sampah merata-rata, semut sana sini, stale food here and there, sinki bertakung air kotor berbau. that one i just cannot. so please, janganlah memandang sinis kepada kepantangan aku ini. yes, it's my weakness kalau kau rasa aku over. aku memang ada isu nak duduk or pijak lantai melekit-lekit ni. and karpet yang kau tahu lama tak disedut, lepas tu ada kesan kotoran makanan yang tak dibersihkan. i just cannot.

gelakkanlah kepoyoan aku ini. perlilah aku suruh ajar anak mengemas supaya aku tak perlu risau rumah sepah. you missed my point. sepah aku faham. anak aku kalau main pun golek barang sana sini. main, i get it. dia kecik lagi, not even a year old. mana faham konsep sepah. tapi bila dia makan tumpah-tumpah, aku lapkan bersih-bersih. i don't wait until next day, next week, next month. sah-sahlah dia akan main kat situ lagi. dirty, faham? aku tak marah anak tu sebab aku tahu dia tak faham. tapi parents, please buat kerja lebih sikit please. honestly speaking, aku decided tamau bagi anak aku makan biskut coklat dekat jumperoo dia sebab lepas tu habis melekat coklat kat mainan semua hahahaha. aku bersihkan dia, dan kemudian aku bersihkan jumperoo tu malam tu juga. lepas tu aku beli baby chair senang cerita hahaha. lebih mudah nak bagi dia makan. dia budak, dia tak faham konsep jangan bagi kotor. dia baru nak belajar cara makan, takkan kerana nak rumah kemas dan bersih maka aku halang anak aku nak makan, kan? 

tapi tu bukan alasan. sebab rumah mencerminkan keperibadian kita. tu pendapat aku. biar sepah, tapi jangan kotor. sekian tazkirah hari jumaat. we're going somewhere far tonight. three weekends in a row takde di rumah. i am SUPER exhausted.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Hi hello, setuju sangat..sanngup duk setempat xbergerak2 jika lantai rumah org melekit2 so akan pastika rumah sendiri xbegitu

    ReplyDelete